Søk

Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens stiftelser er dedikert til å støtte norsk kunst og musikk, og annethvert år bidrar de til å løfte frem nye talenter. Stiftelsene, som ble opprettet av Ingerid Fegersten i hennes og foreldrenes navn, har siden henholdsvis 1986 og 1990 støttet norske billedkunstnere, komponister og utøvende musikere med stipendordninger. I 2024 mottok kunstnerstiftelsen hele 549 søknader, hvor 25 billedkunstnere tildeles til sammen 3,1 millioner kroner. Musikerstiftelsen deler samtidig ut til sammen 2,6 millioner kroner til 8 komponister og 15 utøvende musikere. Årets Fegerstens musikkpris, på 250 000 kroner, tildeles Bodil Maroni Jensen.

Fegerstens musikkpris 2024 

Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens stiftelse for norske komponister og utøvende musikere har tildelt journalisten Bodil Maroni Jensen Fegerstens musikkpris for 2024. Prisen deles normalt ut annethvert år til en person som har gjort en spesiell innsats for norsk klassisk samtidsmusikk.


Bodil Maroni Jensen. Foto: Morgane Fauconnier

Bodil Maroni Jensen var i 30 år musikkjournalist i NRK, før hun i 2015 valgte å satse på en frilanskarriere. Den friheten dette innebar, ga henne muligheten til å gi etter for en trang til å skrive lengre og mer dyptloddende tekster om emner som opptok henne. Dette gjaldt først og fremst samtidsmusikk og kvinnelige komponister i samtiden, som hun har skrevet for nettsteder som Ballade.no, Klassiskmusikk.com og Scenekunst.no samt Norges musikkhøgskole. Disse er også å finne på hennes eget nettsted Musikkjournalistikk.no, der hun presenterer nærmere 150 artikler.

Av kvinnelige norske komponister har hun skrevet en rekke artikler om blant andre Kari Beate Tandberg, Therese Birkelund Ulvo, Kristin Tjøgersen, Maja S. K. Ratkje, Natahasha Barrett og ikke minst Synne Skouen, som hun ga ut boken Den nysgjerrige lytter om i 2020. Hun har også skrevet flere artikler om russiske Sofia Gubaidulina og finsk-franske Kaija Saariaho. Sistnevnte har hun hatt et mangeårig engasjement for og intervjuet en rekke ganger helt siden 1980-tallet. For sin innsats er hun tildelt Norsk komponistforenings Likestillingspris i 2021og TONOs Formidlingspris i 2022.

13. september i år ble hennes nyeste bok, Stemmer i samtiden, utgitt på forlaget Solum Bokvennen. Der har hun dybdesamtaler med ti norske komponister av i dag, et nennsomt utvalg av kvinner og menn i ulike aldre og med svært forskjellige komposisjonsstiler. Boken er tilegnet Saariahos minne.

Stipendmottakerne 2024

Under en komplett liste over de respektive stiftelsenes stipendmottakere for 2024.

Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens stiftelse for norske komponister og utøvende musikere

Agnes Ida Pettersen
Amanda Noor Lervik Vatn
Anna Linh Nguyen Berg
Bente Illevold
Bente Leiknes Thorsen
Birgitta Elisa Oftestad
Bjørg Pas
Cecilie Ore
Ian Marcus Bjørsvik
Inga Våga Gaustad
Jonas Lie Skaarud
Kei Solvang
Louise Engeseth
Mari Emilie Aschehoug
Martin Andreas Hirsti-Kvam
Nikita Khnykin
Phelan Nyvoll Walker
Sandrine Schau
Sebastian Egebakken Svenøy
Sunniva Fevang
Tine Surel Lange
Torbjørn Dyrud
Victoria Elise Albertine Bertelsen Ulriksen

Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens stiftelse for norske bildende kunstnere

Ane Mette Hol
Carl Peter Lars Mohall
Constance Alexandra Tenvik
Dag Alveng
Eli Mai Huang Nesse
Elin Reboli Melberg
Eline Mugaas
Ellen Henriette Suhrke
Gunvor Nervold Antonsen
Hanne Friis
Hedda Roterud Amundsen
Håvard Homstvedt
Istvan Virag
Jorunn Hancke Øgstad
Lena Trydal
Marianne Moe
Per Olav Berntsen
Per Stian Monsås
Sigbjørn Ingar Hverven Bratlie
Sveinn Fannar Johannsson
Sverre Wyller
Thorbjørn Skjensvold Sørensen
Tor Simen Orsten Ulstein
Trond Sebastian Rusten
Vibeke Bärbel Slyngstad

Om Ingerid Fegersten 

Ingerid Elisabeth Fegersten (1927–2021) var en norsk kunstner med en sterk tilknytning til både billedkunst og kultur. Hun vokste opp i et kunstinteressert hjem på Vinderen i Oslo, der hennes mor og tante hadde studert ved Statens Håndverk- og Kunstindustriskole, og hennes far samlet på billedkunst. Etter krigen begynte hun å studere kjemi, men hennes kjærlighet til kunsten tok over, og hun utdannet seg ved Statens Kunst- og håndverksskole og senere ved Statens kunstakademi. Hennes arbeider, særlig maleriene, var ofte inspirert av nordnorsk natur og lys, spesielt fra Kjerringøy i Nordland, som sto hennes hjerte nært.

Ingerid Fegersten ønsket ikke bare å være kunstner, men også å støtte andre. Hun opprettet to stiftelser i sitt og foreldrenes navn, én for billedkunstnere og én for komponister og utøvende musikere. Disse stiftelsene har hatt en stor betydning for norske kunstnere, og har bidratt med økonomisk støtte og arbeidsstipendier til både etablerte og yngre kunstnere. Gjennom sitt kunstneriske virke og sitt engasjement for å støtte andre, har Ingerid Fegersten satt et varig preg på norsk kunst- og musikkliv.