Ny viten oppstår ofte på uventede måter innen grunnleggende forskning. Derfor er fri, grunnleggende og langsiktig forskning som favner bredt, en forutsetning for all annen forskning. UNIFOR-FRIMED skal støtte den frie, grunnleggende og langsiktige medisinske forskningen. Vitenskapelig kvalitet er det avgjørende kriteriet for bevilgning.
Det lyses ut vitenskapelige stipendier innen medisin for ett- eller flerårige (inntil tre år) bevilgninger for prosjekter tilknyttet Universitetet i Oslo. Midlene som lyses ut er driftsmidler, ikke lønnsmidler.
Støtte gis erfaringsmessig i størrelsesorden NOK 50 000 – NOK 150 000. Eksepsjonelt gode søknader kan tildeles høyere beløp. Rammen for tildelinger i år er totalt NOK 2 744 000.
Klikk her for å bli overført til ordningens nettside og søknadsskjema.
Søknadsfristen er 15. februar 2021.
HVEM ER MÅLGRUPPEN?
Målgruppen for FRIMED er forskningsgruppeledere med de beste forskningsprosjektene.
Alle faste vitenskapelig ansatte innen medisinske fag ved Universitetet i Oslo kan søke om midler fra UNIFOR-FRIMED. Vitenskapelig ansatte i åremålsstillinger er ikke fast ansatt, og kan derfor ikke søke. Forskere, postdoktorer og stipendiater som er ansatt i åremålsstillinger, kan kontakte sin gruppeleder og eventuelt innarbeide sine prosjekter i søknaden fra gruppeleder (som er fast vitenskapelig ansatt).
UNIFOR-FRIMED skal bidra til at flere norske forskningsgrupper kvalifiserer seg og blir konkurransedyktige med hensyn til nasjonale og internasjonale forskningsmidler. Søkere med klare planer om å utarbeide søknader og nettverk rettet mot EU-midler vil prioriteres. Det kan maksimalt sendes inn én søknad fra hver forskningsgruppeleder.
Forskningsbevilgningene retter seg ikke mot de forskningsgruppene som allerede har store forskningsmidler til rådighet (for eksempel senterbevilgninger som SFF, SFI og Jebsen eller store EU-bevilgninger).
HVILKE STIFTELSER INNGÅR I STØTTEORDNINGEN?
Klikk på den enkelte stiftelses navn for å bli videreført til stiftelsenes egne nettsider.
Stiftelsen for fremme av kreftforskningen ved Universitetet i Oslo støtter forskning på kreftsykdommer ved UiO.
Legatet til Henrik Homans Minde støtter medisinsk forskning ved Universitetet i Oslo.
S. G. Sønneland Foundation, Oslo støtter forskning innen fysikk, kjemi, biologi og medisin ved UiO.
Joh. H. Andresens medisinske fond støtter utforskning av menneskets indremedisinske sykdommer.
Stud. Med. John Selmer Gulliksens legat støtter forskning på aids og kreft ved UiO og OUS-HF.
Gertrude og Jack Nelsons fond for studier innenfor klinisk farmakologi støtter forskning innen klinisk farmakologi.
Stiftelsen til fremme av forskning på hjerte-, kar- og lungesykdommer, inklusive kreftsykdommer støtter forskning innen hjerte, kar- og lungesykdommer, inklusive kreftsykdommer gjennom utdeling av vitenskapelige stipender.
Dr. Stanley H. Taylors fond for kardiovaskulær forskning støtter forskning innen klinisk kardiologi, fortrinnsvis ved universitetene i Oslo og Leeds.
Ella og Kristian Nyerrøds humanitære stiftelse / Medisinsk forskning ved Universitetet i Oslo gir stipend / økonomisk bidrag til medisinsk forskning ved Universitetet i Oslo.
Kaare og Ingebjørg Gilboes stiftelse gir tilskudd til medisinsk forskning, fortrinnsvis på kreft og hjerte- og karsykdommer.
HVA MÅ SØKNADEN INNEHOLDE?
Søknaden skal inneholde en prosjektbeskrivelse på inntil fem sider. Prosjektbeskrivelsen skal innledes med et kort norskspråklig populærvitenskapelig sammendrag beregnet på forskningskompetente leger uten spesialkompetanse på feltet. Søknaden må også inkludere et oversiktlig budsjett for hele prosjektet som viser hvordan en eventuell tildeling skal brukes, publikasjonsliste for de siste fem årene og gruppeleders CV.
HVORDAN UTBETALES STØTTEN?
Forskningsgruppeleder kan søke om en rammebevilgning til et forskningsprosjekt. Innvilgede søknader vil vanligvis motta en flat sum som en rammebevilgning til prosjektet. Bevilgningene kan gis for inntil tre år av gangen. Flerårige bevilgninger utbetales som en årlig flat sum. Gruppeleder må hvert år legge fram en tilfredsstillende framdriftsrapport for å få tilsagn om bevilgning for kommende år.
Forskningsgruppeledere som har fått en flerårig bevilgning, kan ikke få ny bevilgning fra UNIFOR-FRIMED før perioden er utløpt.
Bevilgninger vil kun overføres til gruppelederens prosjektkonto ved Universitetet i Oslo.
RAPPORTERING
Alle mottakere av midler fra UNIFOR-FRIMED må levere en økonomisk rapport som redegjør for hvordan bevilgningen har blitt brukt.
Mottakere av flerårige bevilgninger må levere en årlig framdriftsrapport for prosjektet, som også inneholder økonomisk rapport samt publikasjonsliste og liste over avlagte doktorgrader fra forskningsgruppen det siste året.
Rapport skal leveres innen 15. februar påfølgende år. Manglende eller mangelfull rapportering kan føre til stans i videre utbetaling av bevilgningen og/eller krav om å få midlene tilbakebetalt.
STØTTEORDNINGEN LYSER UT MIDLER HVERT ÅR MED FAST SØKNADSFRIST 15. FEBRUAR.
Generell informasjon
UNIFORs søknadssystem sender ut automatiske bekreftelser på mottatte søknader per e-post.
Dersom du ikke har mottatt en bekreftelse på din søknad, bør du sjekke søknadens status. Dersom statusen står som «Lagret», er den ikke mottatt. Dersom statusen står som «Sendt inn», er den mottatt.
I de tilfeller hvor søknader ikke kan sendes inn, er det som regel snakk om brannmurer som sperrer for bruken av UNIFORs søknadssystem. Vi anbefaler i slike tilfeller å prøve å sende inn søknaden via en alternativ nettleser.
Ved problemer med innsendelse av din søknad bes du kontakte UNIFOR for veiledning. UNIFOR bistår gjerne med søknadsveiledning i kontortid i hele utlysningsperioden. Vi kan imidlertid ikke garantere hjelp hvis det oppstår spørsmål tett opp mot søknadsfristen, du bør derfor søke i god tid før fristen går ut.